+38-050-32-30-130
Харьков, ул. Ивана Камышева 13, офис 2
057-73-83-447

Водопідготовка

Водопідготовка – це процес очищення водяного ресурсу від шкідливих мікроорганізмів, хімічних речовин для запобігання хворобам, корозії труб. Деякі відхилення необхідних норм СанПіН помітні неозброєним оком: неприємний смак, сморід або мутний колір. Однак навіть якісна, на перший погляд, рідина, може виявитися небезпечною.

Щоб уникнути негативного впливу на здоров’я, вода проходить безліч очисток, а після проводиться її аналіз на мутність і кольоровість, залізо, сірководень, озон, хлор, смак, марганець, жорсткі солі.

Основні етапи очищення води

Водопідготовка питної води складається з декількох пунктів. Спочатку її очищають з використанням грубих механічних фільтрів, які відсівають сміття, нерозчинені природні об’єкти. Після цього вона проходить освітлюючі очисники, що дозволяє досягти безбарвності. Коли в питної рідини міститься багато мінералів і органічних речовин, вона мутніє. Бурость вказує на високу концентрацію іонів заліза.

Змягчувачі створені для позбавлення від кальцію і магнію. Якщо вона буде занадто жорсткою, буде страждати не тільки ваш організм, але і труби, так як всередині при висиханні накопичується наліт. На допомогу наступним етапам умягчители видаляють солі.

Наступними використовуються аераційні колони. Вони видаляють зваж і сірководень і насичують киснем, що створює добре середовище для реакцій окиснення. Після фільтри, наповнені активованим вугіллям і дрібними матеріалами (засипка), видаляють з рідини найдрібніші частинки піску та іншого сміття. Тут же йде її термічна обробка.

Потім рідину знезаражується шляхом впливу на неї УФ-ламп та бактерицидних фільтрів. Даний спосіб абсолютно нешкідливий, тому вважається більш якісним, ніж, наприклад, усунення мікробів хлором (в басейнах або в міських системах).

Як правило, рідина повинна пройти через всі стадії, перш ніж її можна вживати для приготування їжі. Однак іноді деякі з них можна пропустити, якщо аналіз показує відсутність даної необхідності.

Наслідки вживання неочищеної рідини

Багато власників нехтують установкою механізму водопідготовки для приватного будинку, але вони не замислюються, які наслідки можуть виникнути.

При утриманні в рідини живих організмів, наприклад, вірусів, продуктів їх життєдіяльності, може бути розлад кишечника, блювота, інтоксикація, зараження. Вживання в їжу води з неприємним смаком і запахом загрожує ослабленням нервової системи та імунітету.

Багато жителів великих міст скаржаться на жорстку воду. Надлишковий вміст заліза призводить до гігієнічних проблем: лущення шкіри, подразнень і алергії, може забруднювати пори. Особливо це погано позначається на дитячій шкірі.

Одними з найбільш небезпечних сполук є хлор і сірководень. Перший відносять до швидких токсичних отрут, які вражають легеневі шляху, а також провокують рак печінки та нирок. Другий є небезпечним газом, що впливає на серцево-судинну систему. Викликає звикання, але здоров’я буде в небезпеці.

Саме тому вода має пройти безліч етапів фільтрації.

Системи водоочистки: де використовуються

Водопідготовка води використовується в різних галузях. З кожним роком кількість відомих сфер, яким за стандартом слід її використовувати, тільки зростає. Сьогодні це:

  1. Котельні і теплові електростанції. У трубах не повинні накопичуватися солі, що провокують їх швидку корозію.
  2. Дачні селища. Багато дачників використовують станції індивідуального водопостачання: колодязі або свердловини. Підземні ресурси містять безліч домішок і живих організмів, від яких необхідно позбавлятися.
  3. Харчова промисловість. Відповідно до санітарно-епідеміологічних правил, промвода, призначена для виготовлення напоїв, зобов’язана бути очищеною.
  4. Лабораторії. Щоб досягти точного результату в дослідженнях, в гідрорідині не повинно міститися зайвих з’єднань і іонів.
  5. Багатоквартирні дома і об’єкти ЖКГ. У квартирах все надходить через міські водопровідні мережі, що може негативно позначатися на стані побутової техніки або мешканців.

Також системи водопідготовки в Україні використовують санаторії та курортні готелі, катки та льодові арени, ресторани і кафе.

Види водопідготовки

Існує промислова очистка (котельні, заводи) і побутова (водопідготовка для котеджів і т.д.). Відрізняються вони не тільки обсягом роботи, а й принципом дії. Всього виділяється чотири групи:

  1. Фізичний. Передбачається, що даний метод дозволить видалити нерозчинні залишки і знизити майбутню навантаження на фільтри, ще називають грубою фільтрацією. Найчастіше цей варіант водопідготовки для будинку вибирають мешканці приватних будинків. Вплив здійснюється трьома способами: гравітаційним, відцентровим і випромінюванням.
  2. Хімічний – усуває з гідрорідини небезпечні органічні сполуки. Перевагою такого методу є очищення від іонів заліза, солей кальцію і магнію. Залишається те, що принесе тільки користь організму.
  3. Фізико-хімічний – для очищення розчинених газів, тонкодисперсних забруднень і іонів важких або лужноземельних металів. Застосовується на кожній стадії обробки.
  4. Біологічний – ще називають автотрофним. У цьому методі застосовуються мікроорганізми: бактерії, грибки, водорості, багатоклітинні (мотиль і червоний черв’як).

З цього випливає, що водопідготовка – це необхідна процедура. Вживання в їжу нефільтрованих розчинів тягне за собою важкі і незворотні наслідки.

Rate this page